En bedrägligt naiva skildring.

Hör och häpna.

I morse, redan klockan 05.55, hörde jag lite av P1:s uppläsning av boken Tobakshandlaren. Av någon anledning, som jag inte kan förklara, blev jag tvungen att leta upp en resension av boken på nätet.

I två olika nättidningar hittade jag samma resension som lyder…

 

Lågmält får vi ta del av hårdheten

I backspegeln kan vi ha svårt att förstå hur det kommer sig att inte fler människor kunde se och gripa in i vad som utspelade sig framför dem. Inte minst i utdefinieringen och indelningen av människor ställda mot en bild av en övergripande gemenskap.

I ”Tobakshandlaren” hör vi ett samhälles rörelse in i ett totalitärt styre först som dova lavinskott, för att sedan få dem beskrivna på huden när den unge huvudpersonen Franz Huchel lämnar hembyn för att söka lyckan i huvudstaden. Franz tar anställning hos en bekant hos mamman, tobakshandlaren Otto och får via dagspressen del av landets politiska utveckling, med hårdnande förföljelser mot den judiska befolkningen och mot politiskt engagerade på vänsterkanten. Samtidigt träffar Franz sitt livs första kärlek, den böhmiska flickan Anezka.

Franz blir vän med den åldrade Sigmund Freud som är en av tobakshandelns kunder. Genom vänskapen med Freud får den 17-årige Franz se det hårdnande förtrycket på nära håll.

 På ett lågmält, återhållet sätt lyckas Seethalter skildra de omgivande samhällsförändringarnas inverkan på den enskilde. I tiden rör sig Tobakshandlaren innan och under Tysklands annektering av Österrike i mars 1938, men romanen har i sin bedrägligt naiva skildring av den unge mannens utveckling existentiell bäring på fler tider.

Robert Seethaler är författaren.
Boken kallas Tobakshandlaren i svensk utgivning.
Översättningen är gjord av Jörn Lindskog
Boken är utgiven av förlaget Thorén Lindskog

Speciellt gillar jag beskrivningen ”bedrägligt naiva skildring”.

Min bok ”Det Goda Trollet” kanske också kan uppfattas som naiv eller t.o.m. infantil. Men kanske kan även det vara bedrägligt?

http://www.adlibris.com/se/bok/tobakshandlaren-9789186905286

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s