Vad ska man tro på?

(Kanske kommer med i berättelsen Det Goda Trollet.)

På övervåningen i Tommys hus finns ett rum som inte är riktigt klart. Därinne hamnar allt som inte har någon självklar plats i huset. I ett hörn står det några flyttlådor som inte blivit uppackade. Lådorna innehåller CD-skivor som nog inte kommer att lyssnas på, DVD:er som inte kommer att tittas på och böcker som inte kommer att bli lästa. Allt streamas numera direkt till surfplattor och andra elektroniska prylar. Överst ligger det en Bibel. Tommy undrar varför. Varken Tommy eller Sara är religiösa. Tommy börjar bläddra lite i bibeln samtidigt som han tänker på sina återkommande drömmar om framtiden. Är det inte så att många personer i Bibeln får kontakt med personer som dom upplever som änglar. Tänk om Bibeln inte bara är fylld med sagor utan bara misstolkningar av dessa möten. Vilka var dessa änglar egentligen? Skulle Tommys robotmöten ha tolkats som änglamöten för flera tusen år sedan? Finns det en koppling?

Den enda ängeln Tommy kan namnet på är Gabriel. Tommy letar efter honom och hittar detta.

Gabriel är ett hebreiskt ord som betyder ”Guds man” eller ”En av Guds starka”. Gabriel är enligt bibeln en ängel av hög rang, en av de förnämsta änglarna, en ängel som står inför Gud och som bland annat hade/har den speciella uppgiften att vara Guds sändebud till människorna. Han uppenbarade sig till exempel två gånger för Daniel under det judiska folkets fångenskap i Babylon på 500-talet f Kr. Första gången var i närheten av floden Ulai i konung Belsassars tredje regeringsår då han gav honom förklaringen till den syn som Daniel haft om en vädur och en bock som kämpade mot varandra. Andra gången var i Darejaves första regeringsår, då han undervisade Daniel om de 70 årsveckorna.

Tommy börjar jämföra detta med sina uppenbarelser.

Likheterna som Tommy uppfattar är främst att Änglarna/Robotarna är sändebud från något större, något allsmäktigt. Robotarna säger i Tommys drömmar att det är människor som först skapat dom, men att Det Globala Medvetandet (DGM) sedan har tagit över. Nya robotar och maskiner skapas av andra robotar och maskiner med hjälp av DGM.

När robotarna pratar med Tommy så känns det som om dom vill lära honom något, visa hur saker fungerar. Robotarna vill att Tommy skall komma till det paradiset som tydligen finns i framtiden. Men människor måste gå med på att lämna över ansvaret av planeten till DGM. Robotarna är tydliga med att DGM är besviken på hur planeten mår efter människornas härjningar. Samma mönster hittar Tommy i Bibeln. Gud staffar människor för att dom har varit dåliga. Bara goda får evigt liv. Robotarna lovar däremot att göra alla goda, vare sig vi vill det eller ej. Endast om ondskan försvinner kommer det goda att segra.

Tommy tänker att om framtidens robotar kan uppenbara sig i Tommys tankar 2016, så borde dom ha kunnat visa sig både för Moses och alla andra i Bibeln vid vilken historisk tidpunkt som helst. Kanske dom har påverkat alla stora tänkare genom tiderna.

”Phu!”, säger Tommy högt för sig själv, ”Detta börjar likna religion. En teknologisk religion. Tron på Det Globala Medvetandet.”

(Kanske får texten vara med. Kanske inte.)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s