Framåt är varken höger eller vänster.

Jag har länge känt mig obekväm med svensk politik och alla de etablerade partierna. Nyligen insåg jag att mina framtidsvisioner inte så lätt kan läggas bara på en punkt i den rådande höger/vänster-skalan. Det var då härligt att det började pratas om GAL/TAN-skalan, jag är definitivt GAL fullt ut.

Vad är GAL/TAN?

Akronymerna står för Green, Alternative, Libertarian och Traditionalist, Authoritarian, Nationalist. Men varför ogillar jag TAN så mycket? Låt mig förklara.

Tradition. Visst kan det vara både skönt och avkopplande med starka traditioner. Men jag är en person som vill ha förändring mot något bättre. Om man låser sig i ett tankesätt baserat på traditioner så kan man aldrig lösa det saker som är fel. Religion kännetecknar en stort traditionsbärare som jag ogillar. Att det finns människor som fortfarande, i vår upplysta värld, tror på en Gud. Jag behöver inte komma särskilt långt in i läsningen av bibeln innan jag stöter på uppgifter som var vetenskapligt motbevisat redan av de gamla grekerna. Alltså att det fanns människor som visste mer om rymden än de människor som skrev de första religiösa texterna. Och att man nu har enorma kunskaper om verkligheten runt oss står i stark kontrast till enorma mängder text i Bibeln gör att jag inte känner mig hämma inom Traditionalismen.

Auktoritet. Jag vet att många anser att ett samhälle inte skulle fungera utan auktoritära personer och institutioner. Detta synsätt kan man skönja i stort sett alla svenska partier, från höger till vänster. En del anser att det ska vara ett fåtal som styr den stora massan medans andra anser att en majoritet skall bestämma över alla. Våra lagar, som är väldigt många, reglerar vad vi inte får göra. Och bryter man mot dom så blir man straffad. Detta system tycker de flesta är bra och de anser att man då bara passivt kan vänta på att folk bryter mot lagarna för att sedan gripa dessa. Men modern forskning har visat att man redan på nyfödda kan avgöra om de kommer att ha de egenskaper som krävs för att bli en brottsling. Det är riskabelt att nämna t.ex. ADHD i detta sammanhanget men det är faktiskt en av faktorerna. En övervägande majoritet av Sveriges värsta brottslingar har ADHD. Men samtidigt skall det nämnas att ADHD är en jättebra egenskap att ha om man ges möjlighet att använda denna ”kraft” till något positivt. Och där kan de bli problem om man har ett auktoritärt samhälle.

Nationalism. I mina ögon är tanken på att människor skall begränsas till en viss grupp baserat på var man är född en förlegad tanke. Nationer är något som var bra att ha på den tiden när människor var ”låsta” på en geografisk punkt. Men detta stämmer inte längre. Vi kan nu färdas ganska snabbt över hela Jordklotet med hjälp av olika typer av transportmedel. Vi kan nu t.o.m. färdas virtuellt på ett ögonblick till vilken plats som helst där en 360 graders kamera finns monterad. Dessutom kan vi skapa egna världar där vi kan mötas eller vandra runt helt själva. Nationalism är nu bara ett hinder för att vi alla skall kunna leva ett bra liv. Resurserna på planeten kan räcka till alla och hanterat på ett intelligent sätt kan vi skapa tillräckligt för att ge tillräckligt till en framtida större mängd människor. Problemet är de gränser vi drar mellan människor.

Så GAL är lösningen?

Jag anser att en grön och fri värld är vad vi behöver sträva efter. Vi vet att Jordklotet består av ett stort kretslopp. Slänger vi skräp i havet flyter det iväg och smutsar ner hela havet. Vissa saker, som plast, bryts ner och tas upp av små organismer. Kretsloppet gör att vi tillslut får i oss detta skräp. Samma sak med atmosfären. Skiten i luften driver iväg och smutsar ner oberoende av nationsgränser. Koldioxiden, och andra florerade ämnen, agerar som värmebevarande gaser i luften och orsakar den växthuseffekt som ingen längre kan blunda för. CO2-halten har nu passerat 400 ppm (parts per million), där 350 hade varit att föredra. För att lösa detta behövs alternativ till vårt nuvarande samhällssystem.

När man tittar på de politiska partierna så har de flesta både GAL och TAN i sina partiprogram. Det största partiet (S) har både en broderskapsrörelse och feministiska fraktioner. Det finns både socialliberaler och kravliberaler i (L). (C) har både fraktioner som vill öppna gränserna och de som nästan liknar (SD). Jag tror inte det finns något parti som på allvar driver frågan om en nationlös värld.

Ny teknik och den vetenskapliga metoden.

Jag har nu insätt att endast globala rörelser kan driva gröna, alternativa och frihetssträvande tankar. Teknik är det som varit grundbulten för vår välfärd, men också den främsta orsaken till miljöförstöring. Så därför är grön teknik det viktigaste för att driva oss in i framtiden. Vetenskap som används för alla människors bästa är alternativet till vår nuvarande pengastyrda värld.

Jag anser att The Venus Projekt och The Zeitgeist Movement är de bästa organisationer jag hittat än så länge. Men jag gillar också Global Citizen, ONE, Planetary Socaity o.s.v. Det finns en massa grupper på facebook som man kan följa. Men tillslut måste man som individ bestämma sig för en fråga (kanske några fler) och driva den (de). Förhoppningsvis finns det tillräckligt många som driver olika GAL-frågor så människor inser att det är rätt väg att gå.

 

4 reaktioner på ”Framåt är varken höger eller vänster.

 1. Har inget förtroende för politiken längre, för vad kan de göra när bankerna ändå styr, känns lite hopplöst. Men om det finns de som vill kämpa för att rädda världen genom politik är de välkomna att göra det, för det måste ske en förändring.

  Du säger sist att vi måste bestämma oss för en fråga och sedan jobba med den. Bara man tänker på att i stort sett allt hänger ihop, för att jobba blint med en fråga kan göra att man missar mycket runt omkring. Det kan också göra att man ser sambandet men det är bra att ha det redan från början så man går i rätt riktning.

  Gillad av 1 person

  1. Jag kan hålla med i stort. Många av dom stora saker som hänt i världen har inte politiker drivit fram. Det är fritänkare och uppfinnare som är drivande. Och det är som du skriver människor med pengar och makt som styr om dessa innovationer blir verklighet.

   Stora omvälvningar har Internet och mobiltelefoner varit källa till. Politiker brukar vara ganska dåligt insatta i ny teknik. Dom försöker oftast bara bromsa utvecklingen med lagar och förbud. Ibland är det bra, men ofta är det dåligt.

   Framtidsvisioner lyser med sin frånvaro inom politiken.

   Sedan skall man vara nyfiken brett och lära sig om mycket olika saker. Men som individ kan man inte bli ”expert” i allt, därav min åsikt om personlig specialisering.

   Gilla

   1. Vi vill ju båda åt samma håll, vi har ett gemensamt mål. Men tror du att politiken kan bana väg för den framtid vi strävar efter? Genom till exempel ett parti som vill samma sak, avskaffa pengar, nationer och allt det där.

    Nä expert kan man klart inte bli i allt, det är sant. Är lite osäker i mig själv för jag blir 30 nästa år men har inget direkt intresse och har ingen expertis i något känns det som. Har ingen utbildning efter gymnasiet och har haft närmare 20 olika arbetsgivare sen jag var 15. Jag tycker om förändring, omväxling och utveckling så har bytt arbete ofta. Men det gör att jag kan lite om mycket. Jag letar fortfarande efter ”min fråga”. Vet i alla fall att jag vill vara med och rädda världen 🙂

    Gilla

 2. Politiska partier i Sverige är ju lite ”låsta” inom våra gränser. Men vi kan (och är inom många områden) ett föredöme för många inom andra länder. Bernie Sanders pratade mycket om de skandinaviska länderna och vår välfärd under sitt försök att bli USA:s president. Jill Stein förespråkar liknande idéer. Och i USA finns ett parti som heter ”The Moneyfree Partie” som har liknande tankar som både TVP och TZM.

  Problemet med våra tankar är att de genast kallas för extremvänster eller rent av kommunistiska. Men inom den liberala högern finns också tankar om att ge människor möjlighet att vara fria. Fast inget parti skulle gå så långt som att avskaffa pengar.

  Jag tror att politiken kan bara ta små steg. Långsamt kortare arbetstid och ett smygande införande av medborgarlön kan vara en politisk väg att gå.

  Jag har hittat min roll i detta. Min livssituation (ska inte gå in på den) gör att jag ”bara” kan vara Aktivist på nätet. Så jag försöker sprida idéer på lite olika ställen.

  Du kanske har läst ”Det Goda Trollet”. Jag vill att människor ska börja tänka framåt. Alla känns så låsta i nuet och verkar inte orka tänka längre fram än till nästa kvartal. Men förändring tar tid. Det gör detta arbete så långsamt och frustrerande.

  Största hotet mot världen, just nu, är klimatförändringen. Det viktigaste att förändra är våran rovdrift på Jordklotet. Inga lätta saker att tampas med

  Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något.

  Lycka till.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s