Den omedvetna rasisten

Ibland blir jag kallad rasist när jag beskriver varför jag är Humanist, Ateist och Ignostiker. Egentligen borde jag inte bry mig om de som kallar mig rasist.

Tänk så här…

En människa från vår upplysta värld åker tillbaka till år 820 och pratar med en viking. Det regnar och en blixt slår ner…

”Det var Tor som slog med hammaren.”, säjer vikingen.

…och blixten följs strax av ett muller.

”Och nu åker han iväg med sin häst och vagn.”

Människan från vår tid försöker förklara hur elektriska urladdningar fungerar och att ljusets hastighet är högre en ljudets hastighet. Vikingen får ett ilsket uttryck i ansiktet och skriker…

”Rasist! Du är en rasist.”

 

Man kan skratta åt en sådan historia. Men det är inte lika roligt när samma sak händer i nutid. Just nu har jag en dialog med en person som anser att jag är en rasist bara för att jag inte tror att Tor orsakar blixten. Jag får tydligen inte tycka att det är ålderdomligt att tro på Tor och Oden. När jag skriver om elektriska urladdningar beskylls jag för rasism.

Denna personen som jag försöker förklara min syn på verkligheten för vill inte lyssna. Han stoppar huvudet i sanden och låtsas att jag inte finns. Jag borde egentligen inte bry mig. Men jag gillar inte att bli kallad rasist. Jag blev utslängd från hans Facebook grupp och skrev till honom på Messenger. (Obs, jag vill inte skylta med hans namn så vi kallar honom för Jörgen.) Så här kan dialogen vara…

 

Hej Jörgen. Ett förtydligande. Först hade jag en tråd om religion (i min värld är rasism religion d.v.s. att man tror på något som inte är vetenskapligt bevisat. Raser finns inte och därför är rasism religion. Enkelt.) Jag kände att diskussionen spårade ur så jag stängde min tråd. Tycker man illa om det så kan man alltid länka till min tråd och starta den igen. (Något jag gjorde.) Men sedan startade jag en annan tråd men var tvungen att gå och duscha. När jag kom ur duschen så var jag blockad och hade ingen möjlighet att försvara mig eller kommentera. Under tiden jag var blockad så började det skrivas nedsättande och intoleranta saker om mig (även av dig) utan att jag kunde försvara mig. Inte konstigt jag blir arg. Det minsta ni kan göra är att radera allt som har med mig att göra. Ska ni fortsätta ”hänga ut mig” så kommer ni bli anmälda till Facebook. Jag har bara haft åsikter. Det finns inget fog att fortsätta ”bråka” med mig, speciellt inte när jag är blockad och inte kan OFFICIELLT försvara mig. Så ursäkten kommer INTE förrän du raderar mina inlägg (Något jag inte kan göra när jag är blockad.)

(INGET SVAR)
Som sagt. Om jag inte har möjlighet att försvara mig tycker jag inte detta ska vara kvar. Radera eller låt mig få försvara mig.
(INGET SVAR)
Tillslut så lyckades jag få tag på en annan administratör och dom raderade några inlägg. Jag gick senare med i en annan grupp. Plötsligt insåg jag att ”Jörgen” även var administratör här. Jag förklarar min ateism och blir återigen blockad. Kul.
Jag skriver till honom igen…
Rasism och religion har många beröringspunkter. Den tydligaste är hyllandet av en ”stamfader”. Svenska rasister dyrkar ofta Karl den tolfte eller Gustav Wasa och avgudar de som är släkt med dom. Men inom religionen har man också galna idéer om stamfäder, bl.a. Abraham. Men det som religiösa och rasister ”glömmer” är att alla människor har två föräldrar. Detta ökar exponentiellt för varje generation. 2 4 8 16 32 64 128 256. Ska man gå tillbaka till t.ex. Noa (om han ens har funnits) så är det inte många promille av ens DNA som är från just den individen. Hela tanken om samhörighet med just en individ (och inte tusentals andra) är bara löjligt. Men om jag påtalar det för rasister så är jag ”landsförrädare” och religiösa kanske väljer att kalla mig ”rasist”. Tråkigt.
Jörgen svarar…
Jag är en stor landsförrädare, jag står högst upp på nazisternas lista i näste 2, jag skall ”klippas”
Jag svarar…
Nazzarna är jubelidioter. Tyvärr så går det en global ”trend” över världen just nu. På slutet av 1800-talet fanns en stor framtidsoptimistisk anda och många trodde att alla krig borde bli ”omöjliga” när vi hade byggt upp så mycket bra saker. Sedan bröt 1:a världskriget ut följt senare av det andra. Hoppas inte att ett tredje kommer för då kanske det är det sista.
När jag märker att Jörgen anklagar fler för att vara rasister så skriver jag…
Hej Jörgen. Jag har sett dina kommentarer på olika ställen på nätet. Jag misstänker att du har snöat in dig i en filterbubbla. Ett råd från mig är att du tar ledigt från Facebook ett tag. Vila fram till det börjar hetta till i politiken igen under sommaren. Istället för Facebook föreslår jag att du tar del av andras världssyn. Du kan börja med några döda, Hans Rosling, Carl Sagan och Jaques Fresco. Och sedan några levande som Sam Harris, Nick Boström, Peter Joseph och Steven Pinker. Anledningen till detta är uppenbar när man läst dina kommentarer som ibland övergått till hot mot både islamofober och islamvänliga. Du balanserar på en väldigt tunn lina som kommer brisera vilken dag som helst. Bättre då att ha en bred syn på tillvaron, ta in universums ofattbara storlek och att förstå DNA:s enorma komplexitet. Detta är bara ett råd för din egen hälsa. Du verkar inte må så bra och det är ibland svårt att se själv.
Fast du är lite känslig så fort någon skriver något du uppfattar som ”rasism”. Det finns en del åsikter inom islam som inte känns särskilt modernt. T.ex. att kvinnor ska skyla sig med slöja eller ibland t.o.m. heltäckande burka. Jag kan inte förstå att man kan anklagas för islamofobi när man lyfter upp feminism. Kvinnor ska väl kunna få bestämma själva hur dom vill klä sig? Du borde ta några djupa andetag och läsa texten en gång till. Är det kritik av en religion eller är det ”rasism”.
Rasism är ändå bara en tro. Det finns inga raser och således inga raser vilket gör rasism lika omöjlig som gudstro. Däremot kan man vara hatisk mot påhittade folkgrupper och hävda att ens egen fiktiva folkgrupp är bättre. Men det är också bara trams. Men genom historien har Homo Sapiens hittat på en massa trams och dödandet värkar ibland aldrig ta slut. Jag hoppas naturligtvis att människan blir vuxen och börjar använda sin stora hjärna till något gott. Nuvarande massutrotning av djurarter tyder på att vi kanske är försent ute. Man kan undra vilka djur som kommer dominera planeten i framtiden, för det lär inte bli Homo Sapiens.
Jörgen svarar…
Typisk kommentar från rasister, med raser. Rasism är också kulturell rasism, man definierar rasism efter dom folkgrupper som finns.
Jag svarar…
Jag är fullt medveten om hur man nu definierar ”rasism”. Men det är egentligen att man har breddat ordets betydelse. Från början var ordet ras vedertaget. Människor trodde faktiskt att det fanns raser. Man delade in människor uteslutande genom fysiskt synbara skillnader. Sedan lärde vi oss mer om DNA och upptäckte att det inte var så tydligt som vi trott. T.ex. så har vi nästan samma DNA som schimpanser. Och t.o.m. den mest primitiva livsformen på Jordklotet, svampen, har nästan lika avancerat DNA som högt stående djur. Tänk dig även att elefanter och delfiner har större hjärnor än människor. Det där med ”kulturell” rasism är bara svepskäl. En kultur kan inte vara något man ärver och kan därför inte vara en ”ras”. Tänk dig en familj där båda föräldrarna gillar kulturen Jazz och får två barn där den ena gillar hårdrock och den andra Hipp Hopp. Har barnen då plötsligt blivit en annan ”ras” en annan kulturell folkgrupp. Nej, du behöver fundera lite mer vad en människa är när den föds och vad föräldrar och samhället indoktrinerar barnet att bli under uppväxten. Vi är bara människor. Alla som påstår att vi är olika är ”rasister”. Jag anade en form av klassrasism från dig Jörgen när du skrev att ”svetsaren” inte kunde vara statsminister. Jag är ledsen att behöva säja det, men du är mer rasist än vad jag är. Låt det sjunka in.
Jörgen svarar…
Du är en superrasist, du behöver rannsaka dig själv
Jag svarar…
Jag vill påminna dig om att det var du som påstod att ”svetsaren” var olämplig som statsminister. Dessutom kan jag bara undra vad det är för fördomar du anser att jag har? Nämn tre och jag besvarar dom. Om jag t.ex. säger att en del katolska präster är pedofiler så hade nog många katoliker sagt ”Inte alla katolska präster”. Men det lustiga (eller olustiga) är att katolska kyrkan har väldigt mycket pengar. Det som också är olustigt är att katolska kyrkan använder pengar till att köpa loss sina präster från åtal. T.o.m. Påven har skyddat pedofilanklagade präster.katolska Jag förstår att vissa kan tycka att sådana anklagelser är ”rasistiska” och att påven är helig och fri från kritik. Men människor som anser att vissa människor är mer/mindre värda än andra är också ”rasister” i dess breda bemärkelse.
Sedan kan man även anklaga alla människor för en annan typ av rasism, nämligen den mot andra djurarter. Vi placerar schimpanser i bur så vi människor kan gå och titta på dom. Schimpanser är nästan identiska oss ur ett DNA-perspektiv, ändå behandlar vi dom avskyvärt. För att inte tala om djurförsök i medicinskt syfte. Människan kan vara fruktansvärt elak mot allt liv på Jorden, inte bara mot andra människor. Homo Sapiens har fått för sig att vi är mer värda än allt annat liv. Det är ARTism, rasism mot djur och annat liv.
Jag har full förståelse när människor som inte tänker fritt (som du) anklagar någon som tänker fritt (jag) för att vara rasist. Jag blev uppfostrad av min omgivning till att bli rasist, som så många andra svenskar. Pippis pappa var ”negerkung”, vi åt ”negerbollar”, Tintin i Kongo, gulingar, Indianer och Vita, Svartskalle och så vidare. Hela tiden matades man med att svenskar var på ett sett, invandrare var annorlunda. Inte konstigt att det finns så mycket rasism i Sverige när det var det normala ända in på 1980-talet. Jag själv förstod inte att jag blivit ”lurad” av min omgivning förrän jag började tänka själv. Då började jag även studera Carl Sagan och så  Carl Sagan och så småningom Jaques Fresco (bland andra). Då insåg jag att de flesta blir lurade av sin omgivning när dom växer upp. Det finns ett motstånd mot att se alla människor som bara Homo Sapiens. Jag märker det i dina kommentarer också. Du vill gärna att människor ska vara olika, det är nästan som du vill att rasismen skall finnas kvar. Lustigt ändå är att inom Judendomen så väntar man fortfarande på Messias. Och den personen ska vara den som lyckas skapa en enighet bland världens alla folk. Och han behöver inte vara ”guds son”, utan bara en vanlig människa. Beroende på hur man tolkar urgamla texter så kan man faktiskt tolka det som att Messias inte ens behöver vara en människa, kanske blir det ett artificiellt intellekt.

Sen brast det lite för Jörgen. Han drog till med en konstig liknelse med pedofiler. Jag för inte vidare detta för det var bara för konstigt. Jag tror nog att jag måste lämna honom i hans bubblande ekokammare.

 

Vad har jag lärt mig? 

Jo detta, kopierat från Wikipedia.

Kognitiv dissonans är en (obehaglig) känsla som uppstår när man har flera motsägelsefulla idéer samtidigt. Teorin om kognitiv dissonans är att människan har en drift att minska sin dissonans genom att ändra sina attityder, åsikter och handlingar. Dissonansen minskar genom att människan motiverar, klandrar och förnekar saker. Kognitiv dissonans är ett av de mest inflytelserika och omfattat undersökta områdena inom socialpsykologi.

Erfarenhet kan kollidera med förväntningar, som till exempel köparens ånger efter att ha köpt ett dyrt föremål. I ett tillstånd av kognitiv dissonans kan folk känna förvåning, rädslaskuldilska eller genans. Folk är fördomsfulla[ifrågasatt uppgift] och tänker på sina val som korrekta, trots att beviset är motsatsen. Ibland kallat för fenomenet – rättfärdiga sina val.

Denna fördomsfullhet ger den kognitiva dissonansen sin förutsägande förmåga, och tydliggör ett annars förbryllande, irrationellt och destruktivt beteende.

Ett klassiskt exempel på kognitiv dissonans (och ursprunget till uttrycket ”surt, sa räven”) är fabeln Räven och druvorna av Aisopos, skriven cirka 620-564 f.Kr. I berättelsen ser en räv några stora hängande druvor och vill äta dem. Räven är oförmögen att tänka ut ett sätt att nå dem, och gissar att druvorna förmodligen inte var värda att äta, eftersom de säkert var omogna eller sura. Detta exempel följer ett mönster: man begär något, tycker att det är ouppnåeligt och minskar sin dissonans genom att kritisera det. Jon Elster kallar detta mönster för ”adaptiv preferensbildning”.

En individ som är otrogen mot sin partner kan känna skuld och ånger över sitt beteende men bortförklara detta för sig själv genom att ändra sina attityder kring otrohet. Vid ett val mellan två lika goda eller dåliga alternativ kommer man att försöka övertyga sig om att det man valde var bättre än det andra alternativet, eller det som man håller på att bestämma sig för trots allt är bättre. I daglig mun – ”att försöka övertyga sig själv”.

Man strävar alltså efter kognitiv balans och försöker undvika kognitiv dissonans.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s