Vart tog alla pengar vägen?

I min framtidsvision så är allt gratis och ingen jobbar för att få lön. Men hur skulle en sådan övergång kunna gå till? Det tänkte jag förklara i en bok, troligtvis en barnbok (det är ju trots allt barnen som kommer vara vuxna i min framtida värld).

 

Jag tänkte boken skulle beskriva en dag i snöflingans stad och huvudpersonen blir Natalie och hennes robotbjörn Bobbo. Bobbo är ständigt uppkopplad på nätet och är Natalies version av ”googla på det”. Hon går inte i skolan utan får sin utbildninga av Bobbo.  Men en dag får Bobbo problem med att förklara begreppet pengar.

 

Natalie har några gamla barnböcker som var hennes Mammas. I t.ex. Pippi Långstrump så står det att hon har en massa pengar och att hon kan köpa vad hon vill. Men i snöflingans stad så är allt gratis.

 

”Vart tog alla pengar vägen?”, frågar Natalie och pekar på Pippis kappsäck med guldmynt.

”Det fanns egentligen aldrig några pengar.”, svarar Bobbo, ”Det var bara ett påhitt av människor.”

”Men mamma har sparat några mynt och några inplastade sedlar. Varför slutade vi använda sånt?”

”När ni människor lyckades göra robotar som var smartare än er så valde det globala medvetandet att göra allt för människorna. Som ett tack för att vi fick finnas så ska ni aldrig sakna något.”

”Vi är rika som troll, brukar min Mamma säga.”, svarade Natalie och smälde igen boken. ”Men vart tog alla pengar vägen? Brände ni upp sedlarna eller?”

”Nästan alla pengar var bara ettor och nollor i datorer ändå.”

 

Ja, vi får se hur det blir. Bobbo kommer att berätta att först så infördes medborgarlön men att när alla jobben tog slut så fanns det ingen mening att fortsätta med pengar. Allt blev istället gratis.

Jag skall försöka skriva den under hösten 2018.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s