Stolt av andra skäl

I min lilla text i JagÄrHär-boken nämner jag en debattartikel (från 2016) som aldrig blev av. Den lät såhär…

Jag vägrar sluta vara en stolt sverigevän!

När Sverigedemokraterna första gången kom in i riksdagen kände jag att lite av stoltheten över att vara svensk försvann. När dom fyra år senare både kom in i EU-parlamentet och ökade i riksdagsvalet kände jag mig förkrossad. Vad höll på att hända med det land jag växt upp i.

Det vänder sig i magen på mig när framträdande sverigedemokrater använder ord som sverigevän och när det känns som dom stulit den svenska flaggan. Deras beskrivning av vad en svensk är stämmer inte överens med min.

Men jag har bestämt mig att försvara den svenska flaggan och hävda andra värderingar än SD:s nationalkonservativa värderingar. Jag vägrar att sluta vara en stolt sverigevän.

Jag är en stolt sverigevän på grund av den välfärd som arbetarrörelsen i Sverige byggt upp under lång tid. Jag är stolt över min mormor som kämpade för kvinnors rättigheter på 30 och 40-talet. Jag är stolt över min ensamstående mamma som kämpade för att för att jag och mina syskon skulle få en dräglig uppväxt trots att hon var en lågbetald kommunalarbetare. Jag känner stolthet över mina förfäder som kämpade för att vanligt folk också skulle få rösträtt.

Jag kan med stolthet nämna Olof Palme för ickesvenskar. Jag kan nämna hans kamp mot andra nationers gräsliga syn på mänskliga rättigheter och hans stöd till utländska kämpar som t.ex. Nelson Mandelas kamp mot apartheid. Jag lägger Olof Palme i samma kategori som Gandhi, Martin Luther King och många andra stora tänkare.

Jag är stolt över att vi nu har en feministisk utrikesminister som vågar nämna andra staters förtryck mot sina egna befolkningar, trots att det kan skada svenska ekonomiska intressen. Jag är glad över att vi har en svensk feminist i EU-parlamentet som dessutom har romskt ursprung. Jag känner trots allt framtidstro när allt tyder på att vi vid nästa val kommer att ha Feministiskt Initiativ i riksdagen.

Jag fylls med svensk stolthet när en av USA:s presidentkandidater nämner Sverige som ett land han vill efterlikna. Jag skulle bli lycklig om Bernie Sanders blev USA:s nästa president och kopierade den svenska modellen.

Jag känner mig som en stolt sverigevän när jag ser alla nysvenskar som valt Sverige som sitt nya land. Jag blir glad när jag hör intervjuade flyktingar i TV säga att det är till Sverige dom vill komma. Jag är oerhört tacksam för att jag föddes i Sverige. Ingen kan naturligtvis bestämma var i världen dom kommer att födas, när i historien dom kommer att födas eller vilka föräldrar dom kommer att få.

Jag är en stolt sverigevän och vet att när jag ser den svenska flaggan så står den för ett humant samhälle. Jag är glad över att den svenska kulturen värnar fred och frihet. Det är med stolthet som vi kan föra Sverige in i framtiden. En framtid med förnybar energi, hållbart samhälle och tolerans mot oliktänkande. Historien kan vi inte ändra på, nuet är vi fast i men framtiden har vi makten att forma som vi vill. Väljer vi mörkret eller ljuset? Som alltid, valet är vårt.

Thomas Krantz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s