Sagan om det skenande tåget.

(Detta inlägg är inte färdigt utan kommer att uppdateras så småningom.)

 

Jag ska skriva om och lägga till. Jag återkommer när det är klart.

 

 

Sagan om det skenande tåget.

 

Det var en gång…

… en liten flicka som hette Stina. Hon levde på ett tåg med sin Mamma Lena och Pappa Björn. En morgon när dom åt frukost så frågade hon sina föräldrar…

”Vart är vi på väg.”

Föräldrarna tittade frågande på varandra och sade sedan…

”Vad menar du?”

Stina förklarade att flera av hennes vänner har börjat fundera varför tåget aldrig stannar. Föräldrarna berättar att dom lever på ett tåg som rusat fram genom landskapet i över 200 år. Stina frågar då…

”Men vi måste väl ha ett mål, en slutstation där tåget stannar och vi kan kliva av?”

”Ha ha ha.”, skrattar föräldrarna, ”Nej, ingen kliver av. Du förstår, tåget stannar inte. Vi ökar takten hela tiden. Det är vårt mål. Det kallas TILLVÄXT. Du förstår när du blir äldre.”

Stina kände sig inte nöjd med svaret och började läsa om att de senaste 200 åren har tåget ökat farten hela tiden. De senaste 50 åren har antalet människor på tåget ökat enormt. Vissa vagnar är lyxiga och människorna har det bra. Men i väldigt många vagnar lever människor under mycket sämre förhållanden. Stina insåg att hon lever i en av det bättre vagnarna.

Senare mötte Stina några vuxna som på tåget har räknat ut att det längre fram kan finnas ett stup och att vi måste göra något så att tåget inte kör över stupet.

Stinas föräldrar skrattar även åt det och häver ur sig ord som ”Miljömuppar, klimatflum, trädkramare och tillväxtmotståndare.”

Men ju mer Stina läser på desto mer blir det uppenbart för henna att föräldrarna inte vet någonting om framtiden. Inte ens de smartaste människorna på tåget kan tala om exakt vad som händer någonstans i framtiden. Det finns prognoser som varnar för ett kommande stup men de som styr tåget vill inte riktigt lyssna.

Den kvällen tittar Stina framåt över det spår som tåget kör på och allt hon ser är en tjock dimma. Samtidigt hör hon hur folk skriker, ”Öka takten. Fortare framåt.”

”Det är inte konstigt ifall man nu får klimatångest.”, säger en av Stinas äldre kompisar, ”Det verkar som våra föräldrar försöker hitta förklaringar till varför det dom gör är rätt. Trots att tåget åker i dimma så tror dom att vi har hur mycket tid som helst. Dom vill intala oss att de som styr tåget har full koll.”

Stina känner en klump i magen och tänker…

”Men sanningen är att vi inte vet exakt vad som finns på spåret som detta framrusande tåg åker på i en allt högre hastighet. Och det är oansvarigt att inte sänka farten. Vi behöver kanske inte stanna helt, men vi borde åtminstone sänka farten till en hastighet som är hållbar. Jag måste göra något.”

Stina går till vagnen där alla vuxna som bestämmer sitter. Utanför deras dörr sätter hon sig ner med ett stort plakat där det står…

JAG STREJKAR TILLS NI SÄNKER FARTEN.

Nu börjar några vuxna tycka att hon borde gå i skolan istället. Men några andra vuxna börjar fråga henne varför hon strejkar. Fler och fler börjar nu undra varför det är så viktigt att hela tiden öka farten. Ingen av de styrande kan riktigt svara.

”Det är så vi alltid gjort.”

Det är här sagan tar slut. För det är här vi är just nu. Vi lever på ett tåg… nej… en planet som inte är hur stor som helst. Maten som finns räcker till alla just nu, men väldigt mycket slängs och väldigt många svälter medan andra blir feta. Vi lever på en planet som har jättemycket vatten men det blir smutsigare, varmare och fylls med stora öar av plast. Det finns många andra problem också och väldigt många vuxna vill inte se detta. Det är som om dom stoppar huvudet i sanden.

Fortsättningen på denna sagan får ni som läser den skriva. Kommer ni våga låta tåget rusa genom dimman? Eller ska vi försöka bromsa in tåget så vi får mer tid att räkna ut ifall det finns något stup?

Det är ni som nu bestämmer. Hur blir det?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s