Jag trodde också på Jultomten och raser när jag var barn.

Jag minns speciellt ett tillfälle när jag var barn. Det var julafton och min moster steg in i hallen. Hon visade sina hemstickade vantar för mig, ”Helt unika.”, sa hon. Senare på dagen så kom Jultomten inklivande i samma hall och jag reagerade direkt. ”Du, Jultomten, du har exakt likadana vantar som min moster.” Alla vuxna skrattade och jag fattade ingenting. Det dröjde flera år innan jag förstod att det var min moster som spelade Jultomten det året. Jag trodde innerligt på Jultomten som barn. Men jag har inte tagit skada av att slutat tro på honom.

Likadant var det med raser, eller etnicitet som man numera kallar det. Jag trodde på alla dom saker vuxna sa. ”Dom har rytmen i blodet!”, t.ex. Jag reflekterade inte över det när jag lyssnade på popgrupper där trummisen var ”vit” (ja, eller blekare form av hudfärg). Jag tänkte aldrig på att ”raser” oftast delas in i grupper baserade på synliga skillnader främst i ansiktet. Ögonfärg, hårfärg, näsan och läppars storlek, raka eller s.k. sneda ögon och naturligtvis hudens pigmentering. Aldrig var man en annan ras ifall man var kort eller lång, bred eller smal, hade stora eller små händer/fötter.

Men till slut växte jag upp och slutade tro på både Jultomten och raser. Religion och kultur är också något vi får lära oss av vuxenvärlden. Och vissa försöker lära ut klimatförnekande till skolstrejkande barn, men där går dom bet. Barn är mer informerade idag och det är fantastiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s