Ökningen av CO2 tvingar oss att tänka nytt.

När man tittar på Keelingkurvan så slås man av att den inte tycks sakta av trots löften i Parisavtalet. Hela världens nationer lovade att verkligen försöka, ja även USA, men det syns inte på kurvan.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Keelingkurvan

Keeling började mäta CO2PPM 1958 och redan då steg den med ca 1 miljondel per år. De senaste 10 åren har den legat på en stigning av 2.5.

Kurvan har en naturlig svängning varje år på ca 6 ppm. Problemet är att naturen klarar av att binda max 7 ppm ett bra år samtidigt som det släpps ut över 9.

Om vi skulle kunna få denna kurva att stanna av så skulle vi dels behöva släppa ut mindre CO2 än vad vi gjorde 1958 samtidigt som vi måste hjälpa naturen att binda CO2.

Ingen forskare, vetenskapsman eller uppfinnare har kunnat visa hur det skulle kunna gå till i verkligheten. Teorier, småskaliga försök och vilda fantasier finns det gott om, men inget konkret.

Lägg därtill att planeten vimlar av människor som är ovilliga att ändra sitt bidrag till ökningen.

Jag kan inget annat än att inse att det är kört. Planeten kommer fortsätta värmas upp ända tills vi når en balans. Den balansen brukar kallas Hothouse Earth, växthusplaneten.

Allt kommer vara annorlunda på växthusplaneten. I Sverige kommer våra skogar att behöva anpassa sig. Lövskog kommer kanske att trivas i Norrland medan södra Sverige kanske kan ha växtlighet liknande det som finns runt medelhavet. Söder om Tyskland kanske en öken kommer breda ut sig.

Detta ligger nog mer än hundra år in i framtiden men våra barnbarn kommer bli tvugna att bo på denna annorlunda planet, en planet utan vinter och bara is på Grönland och Antarktis. Nordpoolen kommer vara ett hav och våra bergstoppar kommer sällan ha snö.

Dessutom kommer det vara svårt att odla mat som vi gör idag. Vi kanske inte ens kan vara över 1 miljard människor på laneten.

Jag kan inte se att vi kan hindra denna utveckling, speciellt inte nu när Arktis har börjat släppa ut sina enorma reserver av Metan. Om någon kan överbevisa mig blir jag glad.

Men i väntan på det så fortsätter jag skriva på min nästa e-bok med arbetstiteln Vi Gräver Vår Egen Grav.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s