Kan vi standardisera språket?

Jag är feminist och antirasist, tro inget annat. Problemet är att vi har inte standariserat betydelsen av just dessa ord.

Antirasistisk feminist, vad är det?

Låt mig börja med ordet feminist. Jag vet inte hur många jag hört säga att de är feminstister. Men jag är skeptisk. I min värld är en feminist en person som tycker att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och avkrävas samma skyldigheter. Men ändå läser jag ofta kvinnliga feminister skriva nedsättande om män. Med svepande ordalag klumpar de samman män och benämner dem ”snubbar” och liknande. Och om någon ”snubbe” motsätter sig beskrivningen så försvaras klumpigheten med att ”snubben” måste förstå att det inte gäller alla män. Allt hade kunnat undvikas om personen kunde skriva lite tydligare. Samma misstag hade inte varit lika oskyldigt ifall ”snubbe” byttes ut mot ”invandrare”.

Det leder mig in på ordet ”Antirasist” eller snarare hela begreppet ras som av forskningen redan är bortdömt. Det finns helt enkelt inga raser av människa, vi är alla Sapiens och individer som är lika våra föräldrar. Inte så konstigt när alla människor är en produkt av två andra personer. Men att vara rasist har inte längre något med ras att göra. Tyvärr så är inte ordet ”rasist” standardiserat heller. Numera är man rasist om man ogillar alla möjliga olika saker.

Så hur gör man för att vi ska prata samma språk. Hur ska vi standardisera språket?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s