Vår varma framtid

Ända sedan 2018 har jag försökt ha en positiv inställning till att vi tillsammans på jordklotet skulle kunna vända trenden av ökade utsläpp av växthusgaser. Jag har nu kommit till den personliga slutsatsen att det kommer inte att ske. Jag är numera övertygad att ifall vi människor på jordklotet ändå lyckas komma ner till 0 (zero) utsläpp så kommer det ändå vara försent. Redan nu har vi värmt upp planeten så att glaciärer smälter och permafrosten tinar. Forkare har dessutom kommit fram till att majoriteten av uppvärmningen har skett i våra hav. Så skall den värmen kunna lämna haven så måste den ta vägen genom atmosfären och värma den ytterligare. De kraftiga ovädren och rikliga nederbörden denna sommar (2021) visar att detta redan börjat.

Så med det sagt, vad skall vi göra?

Mitt svar är: Anpassa oss.

Så vad behöver en människa för att må bra?

Dräglig temperatur, rent vatten, frisk luft, nyttig mat, eget hem, meningsfull tillvaro och framtidshopp.

Hur löser man det på en planet som blivit en Hothouse Earth?

Dräglig temperatur löser vi redan idag genom AC t.ex. i bilen eller med värmeväxlare i våra hus. Här i Sverige kör vi oftast värme om vintrarna och ingen kyla på sommaren, men med våra välisolerade hus kan vi lika gärna hålla värmen ute och köra kyla. AC tar ju även bort luftfuktigheten.

Rent vatten. Att det råder vattenbrist är en myt. Planeten är täckt till över 70% havsyta med ett medeldjup på ca 4000 meter. Det finns vatten i överflöd. Visst behöver vi rena vattnet från både salt, mikroplast och annat oönskat. Men idag finns flera sorters olika teknologier för att lösa det. Just nu finns det ca 789 miljoner människor utan tillgång till rent vatten enligt Worldometer.info. Så frågan är alarmerande redan idag. Nyligen rapporterades det om att glaciärerna smälter så fort att många miljoner människors dricksvatten är hotade. Lösningen är att vi bygger ut ett nätverk av vattentransporter från havet, via reningsanläggningar, till världens städer. De städer som ligger vid kusten måste dessutom flyttas eller skyddas från höjda vattennivåer.

Frisk luft. Förutom att vi måste skapa rätt temperatur på luften inomhus så måste vi se till att den är frisk, syrehaltig och ren från skadliga ämnen. Bygger vi enorma växthus kan de däremot ha en förhöjd koldioxidhalt till den nivå där vår mat växer som bäst.

Nyttig mat. När planeten långsamt blir för varm och marken för torr (eller blöt) så blir vi tvungna att odla vår mat inomhus. Detta görs bäst i skyskrapor inne i städerna. En 400 kvadratmeters skyskarapa på flera hundra våningar kan skapa en väldigt stor odlingsyta. Dessutom kan vi numera odla både kött, mjölk och ägg helt utan djur.

Eget hem. När allt fler måste tränga in sig i städer kommer våra personliga levnadsytor minska. För att motverka denna klaustrofobi tänker jag mig att VR, virtuell verklighet, kommer att kunna få oss att trivas i små utrymmen. I dess mest extrema variant kan vi ligga och flyta i en 2×1 meters stor basäng med en hjälm som ersätter alla våra inkommande sinnesinryck från kroppen. Vi kan göra vad som helst inne i denna värld. Vi skulle även kunna koppla upp oss mot en robot som vandrar ute i världen på riktigt. Detta låter säkert lite väl utopiskt (eller dystopisk beroende på personliga preferenser) men mycket av tekniken finns redan idag.

Om allt detta skapar en meningsfull tillvaro och framtidshopp vet inte jag. Vissa kan nog se detta som något bra, medan andra ryser av obehag. Hur vi än vänder på det så har vi Sapiens försatt oss i en väldigt knepig situation som inte så lätt går att komma ur.

Planeten blir varmare. Fler och fler djurarter dör. Mänskligheten kommer inte kunna överleva om vi inte anpassar oss. Möjligheten att gå tillbaka till en pre-industriell tid är inte möjlig. Drömmarnas tid är forbi. Nu är det dags att bestämma sig. Leva eller dö, så illa är det. Jag väljer livet, även om den mest är artificiell.

Thomas Krantz – amatörförfattare

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s