Rekord av koldioxid i atmosfären.

Det är officiellt: Atmosfärisk CO2 översteg precis 415 ppm i November för första gången i mänsklighetens historia.

Ännu en alarmerande milstolpe för mänsklighetens skadliga inverkan på miljön har nu officiellt uppnåtts redan i November – att korsa en barriär in i en het, förorenad framtid som planeten inte har sett på miljontals år.

I helgen registrerade sensorer på Hawaii jordens atmosfäriska koncentration av koldioxid (CO2) som passerade 415 delar per miljon (ppm) för första gången redan i November sedan före mänsklighetens urgamla gryning.

På lördagen nådde CO2-koncentrationen som registrerats vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii av forskare från Scripps Institution of Oceanography till 415,26 ppm – den senaste i en allvarlig serie klimattrösklar som överskrids av ett mänskligt samhälle som vägrar att avstå från bekvämligheterna som fossila bränslen erbjuder .

”Det här är första gången i mänsklighetens historia som vår planets atmosfär har haft mer än 415 ppm CO2”, twittrade meteorologen Eric Holthaus i Maj 2019 för bara 18 månader sedan.

”Inte bara i nedtecknad historia, inte bara sedan jordbrukets uppfinning för 10 000 år sedan. Sedan tidigare existerade moderna människor för miljoner år sedan. Vi känner inte till en sådan planet.”

Det var bara för några år sedan som kolföroreningarna i atmosfären sköt i höjden över 400 ppm, och det tog inte lång tid att nå 410 ppm (år 2017).

I själva verket, med denna rekordstora ökning av atmosfäriskt kol som förgiftade himlen och fångar jordens värme, visste forskarna att det var oundvikligt att nå 415 ppm i Maj 2019 och nu i redan i November 2021.

Den här månaden har redan sett ett antal inkrementella koldioxidrekord brutits, inklusive en felaktig läsning publicerad på Scripps webbplats som registrerar ppm-data – The Keeling Curve – som antydde att 415-tröskeln faktiskt överskreds den 3 maj 2019 och sedan tidigare varje år. Om några år kommer nivån inte gå under 415 i Oktober, tiden då nivån är som lägst.

Den falska informationen reviderades senare, men inte innan en handfull webbplatser rapporterade om den dystra prestationen.

Den här gången verkar det tyvärr inte råda några tvivel om var vi har kommit.

”Den genomsnittliga tillväxttakten ligger kvar i den höga delen”, säger chefen för Scripps CO2-program, Ralph Keeling. ”Ökningen från förra året kommer troligen att vara cirka tre delar per miljon medan det senaste genomsnittet har varit 2,5 ppm. Vi ser sannolikt effekten av milda El Niño-förhållanden utöver pågående användning av fossila bränslen.” Det är den pågående användningen av fossila bränslen som är det verkliga problemet här. Så sent som 1910 låg atmosfärisk CO2 på 300 ppm – högre än den hade varit på åtminstone 800 000 år – men hoppade upp ytterligare 100+ ppm under nästa århundrade när föroreningsnivåerna skjutit i höjden. Att korsa 400 ppm var uppenbarligen ett enormt symboliskt ögonblick, åtminstone numeriskt, men symboliken slutar inte där.

Om kolföroreningarna fortsätter att bli tjockare i vår atmosfär, kommer mer och mer värme att fångas på jorden, vilket kommer att få den globala uppvärmningens framtid att se ut som något ur planetens avlägsna, ångande förflutna för hundratals miljoner år sedan.

Förra gången jorden gick så farliga höjder (och värmer), fanns det träd på sydpolen.

Men den alarmerande banan för hockeyklubbor för nuvarande ökningar av CO2 ppm betyder att vi i princip inte har någon aning om hur illa det kan bli om vi inte slutar lägga till problemet i en så snabbare takt.

I de värsta CO2-scenarierna, långt ifrån nu, skulle en trasig, obeboelig jord vara mer som en giftig främmande planet än den frodiga tillflyktsort vi känner idag: vi pratar moln som bryter isär på himlen och helvetes hav som kokar tills de förångas .

”Vi fortsätter att bränna fossila bränslen,” sa Keeling 2018. ”Koldioxid fortsätter att byggas upp i luften. Så enkelt är det i princip.”

Just de år vi lever i just nu är vår sista möjlighet att stoppa dessa processer från att ta tyglarna för alltid.

Det finns fortfarande hopp, men vi kan bara ändra denna bana om vi gemensamt fokuserar på att förändra de system som driver den, från hur vi får vår energi till hur vi gör ekonomi.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s