Koldioxidkoncentrationer passerar 417 ppm redan i Januari för första gången i historien.

I januari registrerade Mauna Loa-observatoriet i Hawai’i en säsongsmässig topp i atmosfärens koldioxid (CO2) på över 417 delar per miljon (ppm). Detta är den högsta månatliga avläsningen av atmosfärisk CO2 som någonsin registrerats så tidigt på året, 2,4 ppm högre än 2021 års topp i januari.

Den årliga ökningen av koldioxidnivån var i genomsnitt 0,8 ppm på 1960-talet, 1,6 ppm på 1980-talet och 2,0 ppm på 2000-talet. Under det senaste decenniet har den i genomsnitt ökat med 2,4 ppm per år. Orsaken är utan tvekan mänskliga utsläpp från energiproduktion, transporter och industri. Globala försök att minska utsläppen har hittills varit begränsade.

”Framsteg i utsläppsminskningar är inte synliga i CO2-rekordet,” sa Pieter Tans, senior forskare vid NOAA:s Global Monitoring Laboratory, i ett uttalande. ”Vi fortsätter att driva vår planet – i århundraden eller längre – mot mer global uppvärmning, en höjning av havsnivån och extremare väderhändelser varje år.”

På grund av att den globala pandemin Covid-19 orsakade en global ekonomisk minskning inom alla sektorer, var de dagliga utsläppen från de flesta mänskliga sektorer mycket mindre 2020. Detta återspeglas för närvarande inte i mätningen från Mauna Loa och kommer kanske inte att göra någon skillnad på lång sikt springa. Även om minskningen var dramatisk under mars, april och maj, är det inte en långsiktig trend, och med lättnad av nedstängningsåtgärder i försök att starta om ekonomier runt om i världen är det osannolikt att det kommer att föras framåt.

”Folk kan bli förvånade över att höra att svaret på coronavirusutbrottet inte har gjort mer för att påverka CO2-nivåerna”, säger geokemisten Ralph Keeling, som driver Scripps Oceanography-programmet vid Mauna Loa. ”Men ansamlingen av CO2 är lite som skräp på en soptipp. Krisen har bromsat utsläppen, men inte tillräckligt för att dyka upp märkbart vid Mauna Loa. Vad som kommer att betyda mycket mer är den bana vi tar när vi kommer ut ur den här situationen.”

Mätningar av CO2-koncentrationen på Mauna Loa började 1958 och från 1974 har National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) och två andra forskningsinstitutioner gjort kompletterande, oberoende mätningar. Detta är den längsta obrutna mätningen av koldioxid i atmosfären.

Mätningarna startades av den amerikanske forskaren Charles David Keeling, som först insåg att CO2-nivåerna steg stadigt år efter år. Han noterade också att mätningarna visade på en säsongsvariation som nådde sin topp i maj, innan det ökade upptaget av koldioxid från växter under den boreala sommaren. De två effekterna ger en sick-zaggande kurva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s