415 miljondelar koldioxid 31 augusti 2022.

Det är officiellt: Atmosfärisk CO2 ligger över 415 ppm i September för första gången i mänsklighetens historia

Ännu en alarmerande milstolpe av mänsklighetens skadliga inverkan på miljön har nu officiellt uppnåtts – att korsa en barriär in i en het, förorenad framtid som planeten inte har sett på miljontals år.

I helgen registrerade sensorer på Hawaii jordens atmosfäriska koncentration av koldioxid (CO2) som kommer ligga över 415 delar per miljon (ppm) för första gången i September sedan före mänsklighetens urgamla gryning.

På lördagen nådde CO2-koncentrationen som registrerats vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii av forskare från Scripps Institution of Oceanography 416,28 ppm – den senaste i en allvarlig serie klimattrösklar som överträtts av ett mänskligt samhälle som vägrar att avstå från de bekvämligheter som fossila bränslen erbjuder .

”Det här är första gången i mänsklighetens historia som vår planets atmosfär har haft mer än 415 ppm CO2”, twittrade meteorologen Eric Holthaus i Maj 2019 när den då låg som högst. Nu, 2022, ser det ut som om vi inte kommer att komma under den nivån när CO2 är som lägst i oktober. Lördagen den 27 Augusti låg nivån fortfarande över 416.

Inte bara i nedtecknad historia, inte bara sedan jordbrukets uppfinning för 10 000 år sedan. Inte ens sedan tidigare existerade moderna människor för miljoner år sedan. Vi känner inte till en sådan planet.

Det var bara för några år sedan som kolföroreningarna i atmosfären sköt i höjden över 400 ppm, och det tog inte lång tid att nå 410 ppm (år 2017).

Faktum är att med denna rekordstora ökning av atmosfäriskt kol som förgiftade himlen och fångar jordens värme, visste forskarna att det var oundvikligt att nå 415 ppm 2019.

”Den genomsnittliga tillväxttakten ligger kvar i den höga delen”, säger chefen för Scripps CO2-program, Ralph Keeling.

Det är den pågående användningen av fossila bränslen som är det verkliga problemet här.

Så sent som 1910 låg atmosfärisk CO2 på 300 ppm – högre än den hade varit på åtminstone 800 000 år – men hoppade upp ytterligare 100+ ppm under nästa århundrade när föroreningsnivåerna sköt i höjden.

Att korsa 400 ppm var uppenbarligen ett enormt symboliskt ögonblick, åtminstone numeriskt, men symboliken slutar inte där.

Om kolföroreningarna fortsätter att bli tjockare i vår atmosfär, kommer mer och mer värme att fångas på jorden, vilket kommer att få den globala uppvärmningens framtid att se ut som något från planetens avlägsna, ångande förflutna för hundratals miljoner år sedan.

Förra gången jorden gick upp så farliga höga temperaturer, fanns det träd på sydpolen.

Men den alarmerande banan för hockeyklubbor för nuvarande ökningar av CO2-ppm betyder att vi i princip inte har någon aning om hur illa saker och ting kan bli om vi inte slutar lägga till problemet i en allt snabbare takt.

I de värsta CO2-scenarierna, långt ifrån nu, skulle en trasig, obeboelig jord vara mer som en giftig främmande planet än den frodiga tillflyktsort vi känner idag: vi pratar moln som bryter isär på himlen och helvetes hav som kokar tills de förångas .

”Vi fortsätter att bränna fossila bränslen,” sa Keeling 2018. ”Koldioxid fortsätter att byggas upp i luften. Så enkelt är det i princip.” Och nu, 2022, fortsätter det att ske. Det är en skandal.

Denna sommaren har Europa fått uppleva något som kommer bli vanligt i framtiden. Uttorkade floder, brinnande skogar, försvinnande dricksvatten och dödlig extremvärme.

Att vi nu kan ändra på det känns allt mer otroligt. Kanske om någon Professor Baltazar-liknande person hittar på något revolutionerande. Men den tanker skänker inget hopp, bara ångest. Klimatångest.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s