Är människan ett naturligt misslyckande?

Evolution.

 

Om man ser på jordklotet som en stor organism så är människan dess cancer. Om ett djur hade haft celler som förökade sig ohämmat samtidigt som de dödade andra celler (ibland för nöjes skull) skulle det vara förödande för djuret.

Men om man ser på vårt klot som startpunkten i utvecklingen av en galaktisk livsform så blir det annorlunda.

Jag har nu insett att den nuvarande människoformen, Homo Sapiens, troligtvis inte kommer att kunna lösa den klimatkris vi nu befinner oss i. Forskare har försökt varna makthavare om att nuvarande kurs är dömd att misslyckas. Oändlig tillväxt är omöjlig på en planet med ändliga resurser. Och om vi inte lyckas komma till en balans i vårt kretslopp så måste vi växa utanför planeten.

För ett djur som människan är det nästan omöjligt. Allt liv på jorden är evolverat på denna planet under miljarder år. Bara en ny typ av liv kan långsiktigt överleva utanför vår biosfär.

Jag tror att denna livsform är något som vi, Sapiens, kommer att skapa. Redan nu ser vi framväxten av AI och robotar. Om någon lyckas skapa ett artificiellt DNA så skulle detta nya liv kunna sprida sig över hela galaxen.

Detta låter som Sci-Fi för det flesta, men det är inte så långsökt som det låter. Jag tror att det kommer hända inom en snar framtid.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s